Rolstoelvriendelijk Rømø

Anne-Mette Vergunst Tips

Wie gek is op rust en een wijds duinlandschap, moet simpelweg een keer op het Deense eiland Rømø zijn geweest. Dit meest zuidelijke bewoonde Deense waddeneiland ligt tussen de eilanden Sylt en Mandø en is een van de mooiste natuurgebieden van Denemarken. De oppervlakte van het eiland is ‘maar’ 130 vierkante km en er wonen 575 mensen, wat het eiland heerlijk rustig maakt. Een 9 km lange dam verbindt het eiland met het vasteland.

Brede zandstranden

Het meest bijzonder aan Rømø zijn de enorme zandstranden, van wel een tot vier kilometer breed. Kitesurfen, scheuren met een blokart, vliegeren, een autoritje op het strand maken of lekker in je rolstoel sjezen: de bizar brede zandstranden van Rømø bieden volop actie.
Brede zandstranden Romo

Terrasjes en Sylt

Voor terrasjes en zomerse gezelligheid ga je naar de vakantiedorpjes Lakolk of Havneby. Deze kleine dorpjes zijn zeker in de zomer echte trekpleisters. Vanaf Havneby vertrekt de veerboot naar het Duitse Waddeneiland Sylt. Een leuke bestemming voor een dagje uit!

Kerkje van Kirkeby

Neem zeker ook de tijd om een kijkje te nemen in het kerkje van Kirkeby, gelegen aan de grote weg die de dam naar het vaste land verbindt met Havneby. Deze oorspronkelijk laat-gotische kerk werd in de 17de en 18de eeuw uitgebreid tot haar huidige vorm. Ze is gewijd aan de heilige Clemens, patroonheilige van de zeevaarders, en bevat enkele prachtige scheepsmodellen die aan het plafond werden opgehangen. Op het mooie kerkhof vind je een wand met de zogenaamde Kommandørstenene, grafstenen van de Groenland (walvis)vaarders die ze zelf meebrachten vanuit de monding van de Rijn.

Zwarte zon

En heb je wel eens van de ‘zwarte zon’ gehoord? Tijdens dit natuurfenomeen in het voor- en najaar komen ongeveer een uur voor zonsondergang de spreeuwen op Rømø in zulke grote zwermen bij elkaar, dat de zon gedeeltelijk verduisterd wordt. Een prachtig natuurverschijnsel, wat het bekijken zeker waard is.

Rolstoelbike

De omgeving op Rømø is vlak en wijds, wat betekent dat je ontzettend makkelijk met je rolstoel of rolstoelbike kunt verplaatsen. Bovendien is het eiland dunbevolkt, waardoor ook het verkeer op veel plekken erg rustig is. De enige ‘hoogtepunten’ zijn de duinen, maar ook deze zijn vaak voorzien van brede fietspaden, waarop je hier ook vrij eenvoudig eventjes een duinruggetje kunt pakken met de bike. Regent het een dagje? Dan pak je gewoon het openbaar vervoer. Ook het openbaar vervoer, zoals treinen, bussen en veerboten, is goed toegankelijk. Je kunt dus tijdens een vakantie in Denemarken alle kanten op, ook als je een lichamelijke beperking hebt.

Vakantiehuizen op Rømø

Het bijzondere aan de vakantiehuizen op Rømø is dat ze allemaal groot en luxueus ingericht zijn. De levensstandaard in Denemarken ligt vrij hoog en dat zie je ook terug in de vakantiehuizen.  De meeste huizen op Rømø zijn gesitueerd in duingebied of op een ruim opgezet park. Dit betekent dat je veel rust en ruimte om je huis hebt. Kortom, een perfecte plek voor een heerlijk rustige vakantie.