Ebro Delta

Anne-Mette Vergunst Blogger Wendy

Na een aantal heerlijke dagen verlaten we Barcelona, en reizen twee uur zuidelijker naar de Ebro Delta. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, voordat we aan deze reis begonnen, nog nooit van dit bijzondere stukje Spanje gehoord had. En velen met mij, blijkt als we vertellen waar de reis ons brengt.
Vogels natuurpark Ebro
De Ebro Delta dus, een enorm groot natuurgebied waar meer dan 300 vogelsoorten rondvliegen, waar het grootste gedeelte van het land bedekt is door kilometers lange rijstvelden, gescheiden door smalle kanaaltjes (vol met vis en krabbetjes) die deze enorm velden van water voorzien. Hier vind je geen massatoerisme, hoogstens een inlandse toerist. Her en der vind je een klein dorpje en ook een kleine vakantiekolonie, l’Eucaliptus, waar we de komende maand zullen verblijven.
De kleine urbanisatie l’Eucaliptus, telt zo’n 400 a 500 woningen waarvan bij 90% rond half september de rolluiken gesloten zijn. Verder is er een camping met restaurant en een hotel met bar, meer is er niet. Hier vind je ook het mooiste en wijdste strand wat ik ooit heb gezien heb. Immens breed, en kilometers lang. Hier kom je voor de rust, voor de natuur en hier ontdek je een mooi authentiek stukje Spanje aan de kust. Hoe is het mogelijk?!
We huren een appartement voor 4 weken via MICAZU, mailen van tevoren uitgebreid met de eigenaar en worden hartelijk ontvangen door de Belgische beheerdster. Het appartement is eenvoudig, ruim en superschoon. Het heeft geen aanpassingen. De douche is voor mij te smal, maar met de door ons meegenomen badplank lukt het prima om in bad te komen.
Wel jammer dat men op voorhand is vergeten te vertellen dat het zwembad op het dak alleen per trap te bereiken is. Twee keer in deze maand gebruik ik mijn spierballen en neem ik de tijd, maar dan lukt het me om op mijn billen boven te komen. Het zwembad is fris, maar het uitzicht had ik niet willen missen.
Uitzicht hotel Ebro Delta
Ik moet de eerste paar dagen best even wennen aan deze nieuwe, stille omgeving; wat een contrast met Barcelona. Nooit eerder waren we 4 weken op één plek tijdens een vakantie. Hier gaan we echt settelen en pikken we ook weer het “gewone” leven op, met huishoudelijke dingen, avondje televisie kijken, koken etc. Het duurt altijd een paar dagen voordat ik beetje routine heb gevonden in een woning. Het is natuurlijk qua indelingen en doorgang net ff anders en iets minder comfortabel als thuis. Daarom vind ik het nu juist fijn dat we tijdens deze reis wat langer op de meeste plekken zijn.
De Ebro Delta dankt haar naam aan de Rivier de Ebro die dwars door het gebied heenloopt en uitmondt in zee. Je kunt verschillende boottochten over de rivier maken, al is het moeilijk om een boot te vinden die rolstoeltoegankelijk is en waar je dan ook nog lekker buiten kunt zitten. Als je al mee kunt word je binnen, achter het raam geplaatst. Daarom slaan wij even over. De hele Delta is vlak en we maken hier dan ook heel veel fietstochten. Ik ben zo ontzettend blij dat ik de elektrische handbike me heb. De wegen en paden zijn niet altijd overal even goed, maar het feit dat je gewoon over het strand kunt rijden (het achterste gedeelte is hard) vind ik wel echt supercool. Evenals de flamingo’s en andere prachtige vogels die hier te zien zijn.
Er zijn verschillende dorpjes in de buurt, al is de dichtstbijzijnde supermarkt op zo’n 12 km rij-afstand. Dat is even wennen, aangezien we thuis op 150 meter van het winkelcentrum wonen. Maar het went snel en vaak maken we er gelijk een mooie fietstocht van. We lunchen dan in het dorp met heerlijke zeer betaalbare tapas, doen een boodschapje en gaan weer terug.
Strand Ebro Delta
Binnen een de afstand van een uur zijn er vele verschillende prachtige steden (zoals Tarragona, Tortosa en Vinaròs ) en ook daar maken we regelmatig een leuk uitje van.
Af en toe een dagje strand, wat wel een uitdaging blijft, want planken en vlonders doen ze hier niet aan. Aangezien het strand heel groot is, lukt het echt niet om door het losse zand dichtbij het water te komen, maar eigenlijk vind ik dat niet zo’n bezwaar. Als ik daar zit met factor 30 op mijn lijf, mijn boekje bij me, mijn lief naast me en de eerstvolgende mensen 100 meter verderop, besef ik des te meer hoe bijzonder dit is en voel ik me intens gelukkig dat we dit kunnen doen en op zo’n bijzondere plek terecht zijn gekomen.
Hasto Pronto,
Wendy