Rolstoeltrippen in Kopenhagen

Anne-Mette Vergunst Freely algemeen, Tips

Een van de meest bezochte plekjes in Denemarken is de stad Kopenhagen. En dat is niet zo gek, want deze hotspot is dé plek om de Scandinavische cultuur eens flink op te snuiven.

Rolstoelmarathon

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand en te bereiken via verharde weg. Ideaal, want dat betekent dat je met de rolstoel of rollator alle kanten op kunt. De stad is zo rolstoelvriendelijk dat in 2016 in Kopenhagen zelfs de Copenhagen Marathon voor rolstoellopers gehouden.

Rolstoeltoegankelijk Kopenhagen

Nyhavn

Een must-see is de beroemde Nyhavn. In deze haven staan de mooiste gekleurde huizen, waarvan de oudsten meer dan 300 jaar geschiedenis achter zich hebben. Aan de rand van het water zijn talloze gezellige terrasjes waar je een heerlijke kop koffie met de meest verrukkelijke Smørrebrød en Wienerbrød kunt krijgen.

De Kleine Zeemeermin

Wie eenmaal in Kopenhagen is, mag natuurlijk een bezoekje aan de bekende Kleine Zeemeermin niet overslaan. Toen ik eenmaal voor de Kleine Zeemeermin stond, was ik eerlijk gezegd wel een beetje teleurgesteld. Want, de Kleine Zeemeermin was écht klein. Door alle loftrompetten die er over dit bijzondere beeldje de wereld over gingen, had ik me die Klein en bekende Zeemeermin echt iets groter voorgesteld. Bovendien voeren er diverse rondvaartboten  zo dicht mogeijk naar de Kleine Zeemeermin, waardoor het uitzicht op het beeldje behoorlijk belemmerd werd. Maar al met al is en blijft dit een echt cultureel hoogtepunt, dus we nemen al deze tegenvallers gewoon voor lief.

Slot Christiansborg

Rolstoeltoegankelijk Denemarken
Christiansborg, in het Deens Christiansborg Slot is een paleis op het eiland Slotsholmen, in het centrum van Kopenhagen. Dit prachtige 18eeeuwse slot is de zittingplaats het Deense parlement (Folketing), het Deense  (Højesteret) en het bureau van de Eerste minister van Denemarken (Statsministeriet). Verschillende delen van het paleis, waaronder de koninklijke ontvangstzaal, de paleiskapel en de Koninklijke stallen, worden ook gebruikt door het Deense koningshuisHet paleis stamt in haar huidige vorm uit 1928, maar op dezelfde plek staat al eeuwen een paleis. Christianborg is echter meerdere malen afgebrand, voor het laatst in 1884.Het paleis heeft een aantal bijzondere zalen, waaronder de Troonzaal, de Grote Hal en de Torenhal. Een deel daarvan wordt nog altijd gebruikt door de koninklijke familie voor officiële ontvangsten. Ook zijn onder het paleis de restanten van het vroegere kasteel en fort te zien, resten die teruggaan tot de 13 eeuw. Naast Slot Christiansborg zijn ook het Amalienslot en Rosenborg Slot te bezoeken in Kopenhagen.

Sankt Hans

Op 23 juni vieren de Denen Midzomeravond, ofwel Sankt Hans Aften. Dit gebeurt veelal door middel van grote vreugdevuren op de stranden. Het Midzomerlied wordt gezongen en de heks op de brandstapel wordt verbrand. Meestal is er ook een speech en een Deens hapje en drankje. Voor kinderen is er soms Snobrød, brooddeeg op een stokje dat ze zelf boven een kampvuur kunnen roosteren. Toeristen zijn van harte welkom.

Kerst in KopenhagenDenemarken rolstoeltoegankelijk

Als er één stad is waar je het echte kerstgevoel kunt opsnuiven, is het in Kopenhagen. Winters in Kopenhagen draaien namelijk allemaal om gezelligheid, schaatsen, warme chocolademelk en thee in één van de knusse cafés en natuurlijk een bezoekje aan de kerstmarkt in Tivoli.

Niet vergeten; de Copenhagen Card

Superhandig als je een paar dagen naar Kopenhagen gaat: de Copenhagen Card. Je kunt dan tijdens je stedentrip Kopenhagen gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer, ook de ferry’s. Daarnaast kun je bij alle grote attracties gratis naar binnen. Ook krijg je veel korting bij restaurants en cafés

 Vakantiehuizen in Denemarken

De vakantiehuizen in Denemarken staan bekend om hun ruimte en rolstoelvriendelijkheid. Voor de Denen is het niet meer dan logisch dat elk huis uitgerust is met een rolstoelvriendelijk interieur, kamers op de begane grond, een goed uitgeruste badkamer en rolstoelvriendelijke keuken. Leuke bijkomstigheid; de huizen zijn niet te duur en liggen over het algemeen allemaal lekker vrij. Kortom, Denemarken is hét vakantieland voor rolstoelers.
Zin om de frisse Scandinavische lucht eens lekker op te snuiven?
Neem een kijkje bij ons aanbod rolstoeltoegankelijke vakantiewoningen in Denemarken!