De voorbereiding

Anne-Mette Vergunst Blogger Wendy

Een jaar naar Spanje. Dat ga je niet zomaar. Daar gaan heel wat voorbereidingen aan vooraf. We besloten ons huis te verhuren. Dat betekende dat we heel veel moesten opruimen en ondanks dat wij kozen voor gemeubileerd verhuren, komt daar toch een hoop bij kijken. Wat verzamelt een mens veel in laadjes, kastjes en op allerlei plekken. Ook wel eens een keer goed alles uit te zoeken.
Met hulp van onze moeders en vrienden poetsten we het hele huis. We maakten de voorraad op en wat er overbleef deelde we uit aan onze hulptroepen. Maar wat vooral veel tijd en energie kostte, was het uitzoekwerk wat betreft verzekeringen, zorg, medicijnen, hulpmiddelen etc.

Wendy met Wielen naar Spanje

Regelwerk

Ik moet zeggen dat ik er veel van heb geleerd. Zo heb ik een heftige discussie gehad met mijn zorgverzekering, die fysio niet wilde vergoeden, maar na 2 bezwaarschriften, is er uiteindelijk toch wat geregeld. Ik heb besloten om iedere 3-4 maanden even terug naar Nederland te komen. Dat maakt het regelwerk allemaal een stuk makkelijker, daardoor blijf ik ingeschreven in de gemeente ( en hoef ik niet heel moeilijk te doen met de WMO en al mijn hulpmiddelen die zij verstrekt hebben). Ik kan medicijnen ophalen voor een aantal maanden, de specialist bezoeken en bovenal vind ik het vooral heerlijk mijn ouders en vriendinnen even te zien. Ik vlieg dan even op en neer. Ik heb al vaker “alleen” gevlogen en vind dat geen enkel probleem.

Eigen auto

We gaan deze reis met onze eigen auto maken. Dat heeft meerdere redenen. Mijn man houdt niet van vliegen, als we onze eigen Volkswagen Caddy meenemen kan ik ter plekke ook rijden, aangezien de auto is voorzien van onder andere handbediening.
Behalve een hoop spullen, zijn er ook nog de MTB, mijn elektrische handbike en nog een heel assortiment hulpmiddelen. Wij denken toch echt wel ooit op plekken te komen die net even wat minder rolstoeltoegankelijk zijn als we op voorhand dachten. Hoe fijn is het dan als je zelf de middelen hebt om een eventueel proleem zoveel mogelijk op te lossen. Zo nemen we 2 oprijplaten mee, een douchekrukje, een badplank, een wandbeugel en een transferplank…..
Een belangrijke actie tijdens deze voorbereidingsperiode was het zoeken naar een paar geschikte accommodaties. We willen ons niet voor een heel jaar vastleggen, maar het is ook wel een heel fijn idee dat je een beetje vooruit weet waar je terecht komt. Dat betekende heel wat uren google, mailen, foto’s en afmetingen opvragen, bellen, afwegen, met als resultaat een aantal mooie boekingen.
De eerste 2 weken zijn gewoon vakantie, net als andere jaren. Heerlijk wat dagen in een hotel, even bijkomen, want we denken dat wij best moe zullen zijn van die laatste paar drukke weken. Daarna doen we nog een paar dagen Barcelona, met als doel om een paar vrienden te bezoeken, en dan trekken we half september voor één maand in een appartement. Deze is niet aangepast, maar ik heb de overtuiging dat het prima gaat lukken.
Ach, we kunnen alles nog zo goed plannen, uitzoeken, navragen en voorbereiden, maar alles afdekken gaat natuurlijk nooit lukken. Ik heb mijn best gedaan, heb er veel vertrouwen en ben er klaar voor…
Vamos a España,
Wendy