Rollend langs de Moezel

Anne-Mette Vergunst Freely algemeen

Een van mijn favoriete uitjes voor de herfstvakantie is het gebied rond de moezel. De wijngaarden kleuren prachtig oranje/rood, de lage zon geeft een bijzondere gloed over het water en de temperatuur is perfect en aangenaam. En best of all, het Moezelgebied is prima te doen met je rolstoel of rollator.

Cochem

Ok, ideaal is het niet, die Kasseien in Cochem. Maar met een beetje moeite is een klein ritje in dit prachtige Duitse stadje toch prima haalbaar. Als je aan het water parkeert, zijn de toeristische straatjes redelijk te doen. En zeg nou zelf, wat is er nou lekkerder dan een flinke teug Sachsise luft. Bovendien kun je heerlijk langs de boulevard aan de Moezel zitten of een lekker kopje koffie met Apfelstrüdel genietne in een van de gezellige tentjes langs het water.Cochem

Reichsburg

Een van de hoogtepunten van het Moezelgebied is Reichsburg Cochem. Dit prachtige kasteel stamt uit het jaar 1056 (bouw is rond het jaar 1000 begonnen) en deed destijds dienst als uitkijkpost en legerbasis ter verdediging van Cochem. Helaas kun je als rolstoelgebruiker het kasteel alleen maar vanaf een afstand bewonderen, want een trip ernaartoe of een rondleiding is met je rolstoel niet mogelijk.

Winemaker J. Koll & Cie.

Voor de wijnliefhebber mag een bezoekje aan winemaker J. Koll & Cie. Zeker niet op je bucketlijst ontbreken. Wijngids Peter Rochulus neemt je mee op rondreis langs de heerlijkste wijnen van het gebied. Absoluut een aanrader. Wil je nog meer weten over de Moezelwijnen? Bij Weihngut Schmitz-Bergweilr Weinstube & Gästehaus, Römerstasse 6. www.schmitz-bergweiler.dekun je ook perfect met je rolstoel terecht.

Rolstoeltoegankelijke edelsteenmijn

Bijzonder uitje; De edelsteenmijn Steinkaulenberg in het plaatsje Idar-Oberstein. De mijnen in Saarbrücken, Trier en Koblenz zijn volledig rolstoeltoegankelijk. Geniet vanmooie agaten, glinsterend bergkristal, amethist en een duizelingwekkende hoeveelheid jaspis. Tijdens derondleiding van ongeveer een uur krijg je alles te horen over het ontstaan van edelstenen, de geschiedenis van Idar-Oberstein en overde winning van edelstenen. Zoals voor elk mijnbezoek, geldt ook hier: je hoeft er geen speciale kleding voor aan, maar een wat warmer vest is altijd handig. Een veiligheidshelm is verplicht maar die krijg je daar ter plekke. Je kunt van tevoren een kaartje kopen bij de kassa, daar krijg je een muntje met een bepaalde kleur. Via de omroepinstallatie hoor je dan wanneer jouw kleur aan de beurt is. Voor een actueel overzicht van de prijzen en openingstijden kun je terecht op de (gedeeltelijk Nederlandstalige) website van de mijn.

Met de auto langs de Moezel

Zijn bovenstaande uitstapjes voor jou wat teveel van het goede? Dan kun je ook heerlijk vanuit de auto genieten van het prachtige Moezelgebied. Op de website van Reisroutes kun je de mooiste routes langs de Moezel gratis downloaden.
Zin in een uitstapje naar de Moezel in, bijvoorbeeld, de herfstvakantie? Boek dan nu dit eenvoudig, maar comfortabele appartement in een gezellig dorpje vlakbij de Moezel.